De uitdrukking ‘het is altijd groener aan de overkant’ heeft zo z’n twee kanten. Aan de ene kant kan je de uitdrukking uiteraard letterlijk nemen en voor een tijdje de andere, meer groenere, kant gaan ondervinden. Toch, aan de andere kant, weet je nooit van te voren wat je te wachten staat en zit je – nog steeds – aan de kant te twijfelen of het wel, of niet zo groen is als men zegt. Je moet de gok wagen. Of het is de som op de proef nemen, of voor altijd jezelf afvragen hoe groen het dan wel niet moet zijn aan de overkant.

Dus hier zit je dan, op je groene balkonnetje. Het is behoorlijk groen, moet je zelf toegeven. Dat komt natuurlijk door het keurig en netjes op tijd water te geven en het af en toe goed maaien. En ook al moest je af en toe op je teentjes lopen, eerlijk is eerlijk, het resultaat mag er zijn. Jouw balkonnetje, wat in principe niet heel groot is, is jouw eigendom. Al 23 jaar doe je je best om het zo’n goed mogelijk balkonnetje te maken. Het heeft zo z’n tegenslagen gehad, hier en daar zitten er wat pollen maar dat laat alleen maar zien dat er goed op geleefd wordt. Pakweg 5 jaar geleden begon het aardig druk te raken op het balkon – het was zelfs zo druk dat er kort overwegen werd om het wat groter te maken – en wist je niet meer hoe je het voor elkaar kon krijgen om het groen te behouden. Je tuiniersspulletjes waren in verloop van tijd verloren geraakt, je handschoenen had je weggegeven en simpelweg heb je het balkonnetje links laten liggen. Maar, voor iedereen die op het balkonnetje stond, wilde je het beste van het beste. Je zorgde ervoor dat ze allemaal ten alle tijden voorzien waren van een drankje, een hapje en een grote glimlach. Desondanks dat jouw groene balkonnetje steeds meer op een bruine modderpoel begon te lijken – dat maakte op dat moment niet uit – want soms is de glimlach naast je het enige wat je nodig hebt, of je in een modderpoel staat, of niet. Alleen echter, na een tijdje wist je niet meer waar je goed aan deed. De voorraad drank raakte op, de glimlachjes werden steeds minder en tijd bij tijd stond iedereen tot op z’n enkels in de modder. Als het zo doorging werd je balkon verzopen in een drassige bruine derrie, waar je al die tijd zo hard aan hebt gewerkt. Na verloop van weken, maanden, kreeg je een tuinierset aangereikt. Je balkon was ondertussen al aardig leeggelopen en kon nu goed met eigen ogen zien wat er met je mooie, groene balkonnetje was gebeurd. Dus je besloot opnieuw te beginnen, de modder eruit te halen, het aangetaste gras water te geven en dagelijks te verzorgen totdat het er weer toonbaar uitzag.

Dus nu, een aantal weken later, zit je weer. Je hebt besloten geen voorraden drank meer aan te schaffen, geen hapjes meer weg te geven en als ze langs willen komen, zorgen ze dat er al een glimlach op staat voordat ze het balkon betreden. Het is… Anders. Anders, maar meer effectief. Voor jou, voor het balkonnetje, en voor henzelf. Want uiteindelijk, het is jouw balkon. Jouw groene, eigen gemaakte balkonnetje.

Zo avond in, avond uit zit je op het stoeltje, met een biertje in de ene hand, sigaretje in de andere hand tevreden te zijn op je mooie, groene balkonnetje en zo nu en dan valt je oog op het mooie balkonnetje 25 meter verderop. Het is een balkonnetje wat je nu al een tijdje in de gaten houd: prachtig groen, hier en daar komen er bloemetjes uit de grond – uiteraard zonnebloemetjes – en het balkon was volledig verlicht met allerlei kleuren lampjes. Het zag er… Verleidend uit. Je betrap jezelf erop dat je stiekem jezelf afvroeg hoe het zo zijn. Hoe zou het zijn op dát balkonnetje? Het is zo groen… Zo enorm mooi. Zou het niet allemaal anders zijn als je het vanaf daar zou bekijken? Het uitzicht is anders… Het gras is anders… Het voelt anders. Je dronk je biertje in een teug leeg en besloot het los te laten. Je kan vanaf hier niet zien hoe het gras is. Misschien zit het vol met pollen. Misschien is het kunstmatig. Die lichtjes? Leuk. Maar niet overtuigend genoeg. Misschien is het uitzicht vanaf daar wel helemaal kut. Want je weet het niet. Je weet het nooit.

En dat is maar goed ook.

Advertisements